Actueel

Najaarsbijeenkomst

Roeien op het Holysloter Die

Het vaarseizoen van de melkschuit loopt alweer op zijn eind. 17 oktober 2020 gaat de melkschuit weer op de kant.

Op zaterdag 28 november vanaf 15.30 uur houden we weer een najaarsborrel in het clubschip van Zeilvereniging het Y in Durgerdam. Uiteraard zullen we aan de corona-regels voldoen. Hierdoor is er beperkt plaats. Van te voren aanmelden kan via info@waterlandsemelkschuit.nl

Naar de veiling

Tijdens de najaarsborrel houden we weer een veiling om de kas te spekken. Klik hier voor het overzicht van de te veilen artikelen.

In Waterland

De melkschuit was van half juli tot eind augustus 2020 in Waterland. De aanleiding was een verzoek voor filmopnamen in Ransdorp. En de melkschuit is ijdel genoeg om hierop in te gaan. Een tijdelijke ligplaats werd gevonden bij WSV Het Die. Van hieruit werd vooral geroeid op het Holysloter Die, maar de aloude melksteiger in Ransdorp bleek vanuit het Achter Twiske niet meer bereikbaar voor de melkschuit. Daarom is de melkschuit toen naar de zuidwestkant van Ransdorp gegaan, waar gezeild en geroeid is onder meer op de Weersloot. Dit water was in de 19e eeuw uiterst belangrijk voor het transport van verse melk van Ransdorp naar Amsterdam. En hier zijn ook de filmopnamen gemaakt.

Melkschuit in de Weersloot bij Ransdorp

tekening van Alexander van Maanen

Modellen en tekening van de melkschuit

model van Nico Molenaar

De melkschuit heeft meerdere modelbouwers en tekenaars geïnspireerd.

Zoals Nico Molenaar uit Julianadorp heeft een scheepsmodel gemaakt met schaal 1:40.

Foto model Waterlandse melkschuit van Frans Dekker

model van Frans Dekker

Ook modelbouwer Frans Dekker heeft onze Waterlandse melkschuit met grote precisie nagemaakt op een schaal van 1:25 in het originele materiaal: eikenhout en volgens de oorspronkelijke bouwwijze.
Hiervan is uitgebreid verslag gedaan in het blad De Modelbouwer (2018, nummer 3) van de NVM.

Ook de scheepstekenaar Alexander van Maanen heeft zich er in verdiept met als resultaat een prachtige tekening.

De Waterlandse melkschuit in het Stamboek

Schilderij van de haven in Amsterdam in circa 1890 met Schreierstoren en melkschuit

Melkschuit bij de Schreierstoren circa 1890, schilderij van J.A. Rust

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten heeft onze Waterlandse melkschuit met de naam Jacob van Zalinge erkend als een traditioneel Nederlands vaartuig en het opgenomen in hun register, het stamboek; zie deze link. Deze organisatie, ook wel afgekort als SSRP, is in 1955 opgericht om oude bedrijfsvaartuigen en nieuwe schepen die naar oude voorbeelden zijn gebouwd, te behouden als varend erfgoed.

Kaft Spiegel der Zeilvaart nummer 1 van 2016

Spiegel der Zeilvaart

In het tijdschrift Spiegel der Zeilvaart (nummer 1/2016) schreef Ton Wegman een artikel onder de titel ‘De Waterlandse melkschuit, reconstructie van een vergeten scheepstype’ met aandacht voor de vorm en het tuigage, het scheepshistorisch onderzoek, reconstructie en ontwerpproces. Ook de vaareigenschappen komen aan bod. En we staan op de cover!

Comments are closed.


De Waterlandse melkschuit op het IJmeer voor Durgerdam - foto Igor Kusmirak
Meld je aan voor de nieuwsbrief
De nieuwsbrief De Waterlandse melkschuit verschijnt enkele malen per jaar als pdf via e-mail. Blijf op de hoogte en meld je aan: info@waterlandsemelkschuit.nl


Sponsors
De bouw en exploitatie van onze Waterlandse melkschuit genaamd Jacob van Zalinge is financieel mogelijk gemaakt door steun van de onderstaande bedrijven en organisaties: